Praktijk voor natuurgeneeskunde
RSS icoon Email icoon
 • Vrouwenklachten

  Hormonen

  Ongesteld zijn, zwanger zijn, de overgang …. Het vrouwenlichaam leidt een turbulent leven! Vanaf de eerste menstruatie tot de overgang, spreekt men van de vruchtbare periode. Alles in het lichaam is er dan op ingesteld om kinderen te krijgen. Vrouwelijke hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder elke maand na de menstruatie weer wordt opgebouwd. Progesteron regelt de menstruatie en dus dat het slijmvlies maandelijks wordt afgebroken.
  Zolang uw hormonen in evenwicht zijn, is er niets aan de hand en voelt u zich goed. Uw menstruatie en de overgang kunnen die hormoonhuishouding echter beduidend overhoop gooien.
  Klassieke homeopathie en natuurgeneeskunde kunnen ertoe bijdragen uw hormonen in evenwicht te houden om hormoonschommelingen op te vangen.

  Typische klachten

  Bij de volgende typische vrouwenklachten kan Praktijk Ishku o.a. uitkomst bieden:

  • PMS (Pre Menstrueel Syndroom):
  • chagrijnig, depressief, …
  • menstruatieklachten:
  • buikpijn, hoofdpijn, veel of te weinig bloedverlies, te snel weer ongesteld of juist niet, …
  • zwangerschap:
  • vocht vasthouden, misselijk, obstipatie, urineverlies, …
  • overgang:
  • opvliegers, onregelmatige menstruaties, pijn in gewrichten, prikkelbaar, …
  • chronische blaasontsteking
  • schimmelinfecties, candida

  Meer over de overgang

  De overgang is geen aandoening maar een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. Een fase waarbij het lichaam verandert doordat de eierstokken minder hormonen (oestrogeen) gaan produceren. De verschijnselen die hiermee gepaard gaan, worden veroorzaakt door veranderingen en schommelingen in de hormoonhuishouding. De hormonen zijn druk in de weer om het veranderingsproces van de vruchtbare periode naar de onvruchtbare periode tot stand te brengen. Dat kan nogal wat klachten met zich meebrengen zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, botontkalking, gewichtstoename, gespannen borsten, ongewild urineverlies, …
  De menopauze is het moment waarop de menstruatie helemaal stopt. Dit valt gemiddeld rond het 52ste levensjaar.
  Fascinerend is dat voor de ene vrouw deze levensfase geruisloos voorbijgaat terwijl de ander bijzonder veel hinder ondervindt. Waar ligt dat dan aan? Hier volgen een paar interessante invalshoeken.

  Cultuur

  Een niet te verwaarlozen factor bij het al dan niet ongemerkt door de overgang heengaan, blijkt vooral cultuurgebonden te zijn. In culturen waar oude vrouwen veel status hebben, kijken vrouwen zelfs vol verlangen uit naar de overgang en melden ze helemaal geen lichamelijke of psychische klachten. Maya-vrouwen weten niet waar je het over hebt als je ze vraagt of ze last hebben van het stoppen van de menstruatie en ook Japanse vrouwen voelen zich hooguit af en toe een beetje wee en hebben nooit opvliegers. Dat kan overigens in Japan ook aan het sojarijke dieet liggen: soja bevat een stof die bijna identiek is aan het oestrogeen-hormoon.

  Stress

  Ook stress blijkt een veel belangrijker factor te zijn dan leeftijdgebonden hormoonschommelingen als het gaat om het onbehagen van de vrouw tijdens deze fase in haar leven. Bij een natuurlijke overgang vermindert de oestrogeenproductie geleidelijk en nemen de bijnieren en het lichaamsvet de productie voor een deel over. Voortdurende stress verzwakt echter de bijnieren, zodat er voor de oestrogeenproductie weinig energie over is. Beter leren omgaan met stress zal dus direct invloed hebben op de klachten.

  Liefdevolle partner

  In en na de overgang vermindert bij veel vrouwen de seksuele activiteit. Uit onderzoek blijkt echter dat dit veel te maken heeft met omstandigheden en gevoelens en weinig met hormonen. Een man op wie je uitgekeken bent, is een groter gevaar voor je libido dan je leeftijd. Vooral vrouwen in langlopende huwelijken problemen ervaren een verminderd libido rond de leeftijd van de overgang. Een nieuwe, liefdevolle partner bijvoorbeeld kan de zogenaamde overgangsverschijnselen in bed – zoals verminderd libido, droge vagina en pijn bij het vrijen – doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  Overtuigingen

  Uit een ander onderzoek kwam naar voor dat het fenomeen van de ‘self-fulfilling prophecy’ op dit gebied een belangrijke rol speelt. Als u denkt dat het moeilijk wordt rond uw vijftigste, dan krijgt u het ook moeilijk. Dat het een moeilijke leeftijd kan zijn, spreekt voor zich. Rond het vijftigste levensjaar zijn het vaak geliefden die veel aandacht nodig hebben. Zoals kinderen die in de puberteit komen of ‘uitvliegen’ of ouders die hulpbehoevend worden. ‘Gek’, denkt het personage uit Renate Dorresteins roman ‘Hoe overleef ik de overgang’, ‘ dat je in de ogen van de buitenwereld als vrouwvan vijftig iemand bent die er niet veel toe doet. Een suf schepsel zonder noemenswaardige interessante bezigheden of gedachten. Terwijl je nog nooit eerder in je leven zoveel turbulentie tegelijk hebt meegemaakt.’ Toch dragen uw houding en gedachten hierover ertoe bij hoe u deze periode beleeft. Gelukkig komen er steeds meer vrouwen rond voor uit dat ze de menopauze juist ervaren als een bevrijding. Eenmaal de ‘ zorgplicht’ is gedaan, kunnen eigen kracht en talenten worden ingezet voor bewust zelf gekozen doeleinden. Dit geeft energie.

  Begeleiding

  De overgang is een belangrijke mijlpaal c.q. ommekeer in het leven van een vrouw. Dit komt niet alleen door de fysieke veranderingen maar ook in de mate waarop u met uzelf geconfronteerd wordt. Overgangsverschijnselen blijken echter vaak weinig te maken te hebben met lichamelijke veranderingen en vrijwel alles met omstandigheden. En daar kunt u zelf greep op hebben!